Μόνο στην Ιαπωνία μπορεί να το δεις αυτό. Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που απλά πολύ δύσκολα γίνονται σε άλλες χώρες. Όχι ότι δεν υπάρχει η τεχνογνωσία ή η ανθρώπινη δύναμη και θέληση να πετύχει κάτι παρόμοιο αλλά απλά γιατί η κουλτούρα των Ιαπώνων είναι πολύ διαφορετική από την δική μας.

γέφυρα περνάει μέσα από ουρανοξύστηΣτην Ιαπωνία κυριαρχεί η ομαδικότητα. Τα παιδιά από μικρά μαθαίνουν να ζουν, να λειτουργούν και να συμπεριφέρονται ως ομάδα και όχι ως ατομική ιδιοσυγκρασία. Το σύστημα έτσι λειτουργεί σχεδόν σε όλες της ασιατικές χώρες, λειτουργεί εδώ και αιώνες και τα αποτελέσματα του είναι εμφανή. Όταν υποτάξεις το ατομικό στο ομαδικό είναι λογικό να πετύχεις καλύτερα αποτελέσματα.

Ποτέ δεν ήμουν λάτρης αυτού του συστήματος. Για μένα κάθε άτομο είναι μοναδικό και έχει την δική του προσωπικότητα.  Κάθε άτομο μπορεί να κάνει την διαφορά αν συγκεντρώνει δυνατά χαρακτηριστικά, όπως ευφυΐα, διορατικότητα, γνώση, θέληση για μάθηση, υπομονή και επιμονή, διάθεση για σκληρή εργασία και χαρακτήρα που να μπορεί να αντέχει καταπονήσεις.

Για μένα το άτομο είναι πριν το σύνολο, μπορεί να μην είναι πάνω από το σύνολο όμως σε κάθε περίπτωση είναι πριν. Προτιμώ να κάνω μόνος μου μια δουλειά βασιζόμενος στο ρητό “Ο λύκος φοράει φαρδύ καπέλο γιατί κάνει την δουλειά του μόνος του”, παρά να υπολογίζω στην ομάδα και το ομαδικό παιχνίδι για να πετύχουμε μαζί έναν σκοπό.

Στα ομαδικά παιχνίδια μπορεί το σύστημα να δουλεύει, τρανταχτό παράδειγμα στο ποδόσφαιρο η Μπαρτσελόνα, όμως οι ατομικές ικανότητες κάποιον παιχτών κάνουν την διαφορά. Το σύνολο απλά βοηθάει και προωθεί αυτή την διαφορά. Ο Μέσι και αλλού να πάει δεν θα ξεχάσει την μπάλα που ξέρει, όμως όταν δίπλα του υπάρχουν σχεδόν ισάξιοι παίχτες του τότε ναι δημιουργούν ένα μοναδικό σύνολο. Ο Φαλκάο στην Αθλέτικο δεν έχει τους ισάξιους παίχτες δίπλα του όμως βάζει περισσότερα γκολ από το φαινόμενο Μέσι όπου όλοι η ομάδα δουλεύει για εκείνον.

Δες  Γυναικεία ματαιοδοξία

Πιστεύω στην μοναδικότητα, στο ατομικό ταλέντο, παραδέχομαι τους Ιάπωνες για τα οικονομικά και τεχνολογικά επιτεύγματα που έχουν πετύχει σε καμιά περίπτωση όμως δεν θα μπορούσα να ζω στο δικό τους στιλ ζωής. Προτιμώ να γευτώ την γεύση ενός Jack γνωρίζοντας ότι φτιάχτηκε από έναν ιδιοφυή άνθρωπο.